«Здоров’я є найвищим багатством людини» – Гіппократ

вівторок, 22 березня 2016 р.

Що робити, якщо розбився термометр

Що робити, якщо розбився градусник
Ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її пари. У стандартному градуснику міститься до 5 г ртуті. Якщо градусник розбився в житловій кімнаті з середнім об'ємом приміщення 50 куб. м., то при випаровуванні всієї ртуті (а випаровуватися вона починає при будь-якій плюсовій температурі, причому чим вище температура, тим швидше відбувається випаровування) концентрація парів ртуті в кімнаті досягає 100 мг на кубометр, що в 30000 (!) разів більше ГДК (гранично допустимої концентрації) в житловій зоні.
Основні симптоми отруєння ртуттю:
- Слабкість;
- Загальне нездужання;
- Втрата апетиту;
- Болі в горлі в процесі ковтання;
- Сильні головні болі;
- Присмак металу у роті;
- Посилене слиновиділення;
- Набряклість і кровоточивість ясен;
- Нудота і блювота.



Отруєння парами ртуті небезпечне насамперед тим, що симптоми не будуть виникати в перебігу вельми тривалого періоду після безпосереднього контакту з ртуттю. Так що, якщо ви розбили градусник місяць-два тому і належним чином не прибрали, а тепер виникли такі симптоми - бігом до лікаря!

Що робити, щоб не отруїтися парами ртуті?
1. Відкрийте форточки - забезпечте приплив свіжого повітря і кращу вентиляцію.
2. Виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей.
3. Обмежте доступ людей в приміщення (закрийте двері) з метою:
а) Зменшення розносу парів ртуті в суміжні кімнати.
б) Виключити рознос ртуті по суміжних кімнатах на взутті (постелити килимок / ганчірку, змочену розчином марганцівки, на вході).

Після цього приступаємо до самого процесу демеркуризації. Простіше кажучи, знешкодження ртуті:

4. Надівши гумові рукавички, обережно зберіть в будь-яку герметичну тару з щільно прилягаючою кришкою (наприклад, в скляну банку) всі осколки градусника, ну і звичайно, в першу чергу, кульки ртуті.

Майте на увазі! Питома вага ртуті дуже висока (вона більш ніж в 13 разів важче води). При падінні вона може розлетітися на кілька дрібних кульок і, зрозуміло, закотитися в будь-яку тріщинку. Щоб зібрати всю ртуть без залишку скористайтеся підручними засобами. Вам допоможуть: медична груша з тонким наконечником, емальований совок, лейкопластир, скотч, пластилін, замазка і т.п.

УВАГА! Пам'ятайте, що збір крапель ртуті і осколків треба здійснювати від периферії до центру приміщення.

Якщо ртуть розсипалася по килиму чи іншому покриттю з дрібними ворсинками і / або тріщинами, можете після ручного прибирання крапель пропилососити це місце звичайним побутовим пилососом. Звичайно, пилосос сприятиме роздування парів від зібраної ртуті, але він дозволить бути впевненим у відсутності непомічених вами частинок ртуті, які спокійно продовжують завдавати вам шкоду далі. Пилососити потрібно швидко (1-3 хвилини), щоб не надихатися парами ртуті. Зрозуміло, мішок для збору пилу після такого прибирання потрібно буде утилізувати, помістивши попередньо в герметичну ємність. Якщо в пилососі система типу «циклон», весь пил потрібно зсипати в банку з зібраною ртуттю і утилізувати.

5. Після завершення даної роботи необхідно провести хімічну демеркуризацію. У домашніх умовах можна приготувати розчини з підручних засобів:

а) перманганат калію (або попросту марганцівка) + вода;

б) мильно-содовий розчин.

Немає коментарів:

Дописати коментар